Klippa gräs

Blog post description.

1/1/12 min read

När gräset börjar bli långt, över 5 cm, är det dags att klippa din gräsmatta. I början av säsongen växer gräsmattan som mest och då bör den klippas 1-2 gånger i veckan. Klipp inte gräset för lågt de första gångerna utan låt det återhämta sig efter vintern.

Gräsklippnings kalender

April:

Början av att ta hand om trädgården, då måste gamla och torra ogräs, löv och döda grenar räfsas bort, när gräset börjar vakna till liv är det lämpligt att gödsla din gräsmatta första gången, när man gödslar bör marken vara fuktig för att gödningen ska bli tillgänglig för gräset, gödslingen bidrar till att hålla ogräs och mossa borta.

Maj:

JOOHOOO, NU KÖR VI!
I början av säsongen växer gräsmattan som mest och då bör den klippas 1 gång i veckan. Om du vertikalskär gräsmattan ger du den optimala växtbetingelser. En vertikalskärare tar bort mossa tar och skär av gräsets rötter vilket gör att gräsmattan får luft, blir tätare och återhämtar sig snabbare.
För att hålla din gräsklippare i bra kondition hela säsongen rekommenderas att spola rent maskinen, framförallt under klippkåpan.

Juni:

Då står din trädgård i full grönska och din gräsklippare används flitigt, särskilt i början av månaden. När det gäller vattning behöver din gräsmatta i regel inte vattnas om den är frisk och grön. Regnar det inte alls under en längre period är det däremot viktigt att du vattnar gräsmattan rikligt. Bästa tiden att vattna är på kvällen när avdunstningen är som minst.

Juli:

I juli när den riktiga sommarvärmen gör sitt intåg minskar gräsmattans tillväxt och behöver därmed inte klippas lika ofta. Tänk på att aldrig klippa av gräset mer än 1/3 av gräsets höjd. Ett högre gräs gör det också tåligare under torra perioder. Är det varmt och torrt var noga med att ge din gräsmatta mycket vatten för att hålla den grön.

Augusti:

I början av augusti är det dags att gödsla igen. Är det soligt och torrt i marken är det dock bättre att vänta några dagar tills fuktigare väder drar in. Vill man anlägga gräsmatta är det en bra tidpunkt att göra det när hösten sakta gör sitt intåg. Efter man har sått fröna klipp inte det nysådda gräset förrän det är 5-7 cm högt.

September:

Nu börjar löven falla är det viktigt att du krattar upp dem. Lämnar du ett tjockt lager av löv kan dessa kväva gräset. Ett annat tips är du finfördelar löven med en mulchergräsklippare och låter dem ligga kvar på gräsmattan som jordförbättring.

Oktober:

Sista klippningen inför hösten/vintern infaller vanligtvis i slutet av oktober. Tänk på att klipphöjden då bör vara 4-5 cm. När du ställer undan din gräsklippare för säsongen tänk på att gå igenom din gräsklippare grundligt så att den är i fint skick när våren kommer. Glöm inte att smörja vajrar och leder samt tömma den på bensin.

Kundtjänst:
Vi finns tillgängliga för dig om du har frågor eller funderingar om våra tjänster.

Kontakta oss

Besök adress:
Roted 102, 873 95 Ullånger
Björnstugan

Kontakt uppgifter:
Info@hogakustenstad.se
070-366 43 70